Щедрий вечір, добрий ранок, добрим людям на здоров’я! Як у ДНЗ «ЗВПУ» Василя зустрічали!

          З самісінького ранку, перед початком уроків, у ДНЗ «Запорізьке вище професійне училище» лунали веселі щедрівки та  душевні пісні. Та що то за яскрава ряжена процесія йде  по  коридорах, службових приміщень та кабінетах? Та то Василь із Маланкою, Світ-Сонцем та Місяцем, Козою на мотузці, та колядниками-співаками  зичить здоров’ячка, добробуту та усіляких гараздів усім «мешканцям» навчального закладу. Така не зовсім стандартна ситуація сьогодні  у училищі тому, що новорічні свята продовжуються!

        Старий Новий рік сміливо можна вважати додатковим святом, яке твердо укорінилося в традиціях багатьох українців. Поява святкової дати пов’язана з розбіжністю двох календарів – Юліанського (за «старим стилем») і Григоріанського («за новим стилем»). Свято відзначає більшість країн. Звісно, традицій та обрядів, які огортають Щедрий вечір, як його здавна називали, існує безліч. За традицією 13 січня уся родина збирається за великим столом .На на столі обов’язково має бути кутя, різноманітні випічки та частування. Саме багатий стіл дарує цьому вечору назву Щедрого.  

        13 січня, згідно з церковним календарем, вважається днем пам’яті преподобної Меланії (Маланки, Меланки), що передує дню святого Василя Великого (14 січня). За деякими віруваннями, змінюючи один одного, вони зійшлися і одружилися. Саме в цей святковий період хлопці можуть відправитися до батьків дівчини, яку хочуть взяти в дружини, за благословенням.

     Однією з традицій Старого Нового року вважається посівання. У перший день старого Нового року спочатку до будинку повинен зайти чоловік, тому представниці прекрасної статі ходили посівати рідше. Одними з найактивніших посівальників є діти, які обов’язково отримували частування і заохочення за свою працю. Примітно, що зерна, які використовують при цьому дійстві, не можна змітати віником або викидати. Вважається, що вони приносять у дім щастя і великий урожай.

     ДНЗ «Запорізьке вище професійне училище» це те місце, у якому ми проводимо багато часу із свого насиченого життя, тому його можна назвати другим домом. Домом, в якому відбувається багато цікавого. Тому й доречним бажати «йому»,  його мешканцям та гостям добробуту, процвітання, здоров’я, наснаги до роботи та відпочинку у вже 2020 році!

З повагою та побажанням Божого благословення розповіла Вам нашу бувальщіну:

Голова методичної комісії професій художнього напряму Анжела Прокоф’єва, Василь: (викладач живопису Євген Прокоф’єв), Маланка: (викладач Анжела Прокоф’єва), Світ-Сонце та Світ-Місяць: (майстер в/н. гр.№ 16 Олександр Маковецький), Коза: (Мартин Кулагін здобувач освіти гр. № 15за професією «Живописець. Флорист ), колядники: (здобувачи освіти гр. № 15за професією «Живописець. Флорист  Шкляр Фіона,  Масичева Вікторія,  здобувач освіти гр. № 10 за професією «Живописець. Флорист» Смірнов Богдан).

Опубліковано у загальній категорії, Новини. Додати до закладок постійне посилання.