День захисника України — новонароджене свято з давніми традиціями

Захисники України! Так ми називаємо тих людей, які протягом тисячоліть оберігали нашу землю, боронили її від нападників, захищали вдень і вночі, проливаючи кров і віддаючи життя.

Вітчизну і матір не обирають. Можливо, саме тому ці два слова часто вживаються поруч. Адже Вітчизну ми теж називаємо матір’ю. Кожний із нас під словом Вітчизна уявляє рідні обличчя батьків, друзів, рідних. І, захищаючи Вітчизну, кожний захищає найдорожче.

У зв’язку з військовими діями на території України, які почалися в 2014 році, Указом Президента України Петра Порошенка було засноване нове свято – День захисника України, який відзначається в один день з Днем українського козацтва і Покровом Пресвятої Богородиці.

Відомо, що свято Покрови було на Січі найвеличнішим. Козаки вважали Пресвяту Богородицю своєю заступницею і захисницею, і вірили в її силу. Саме 14 жовтня (за старим календарем 1 жовтня) відбувалась Велика Рада, чи як її ще називали Козацька Рада. В цей день обирали отамана і вирішували, як жити на наступний рік.

З часом свято отримало ще одну назву – Козацька Покрова. А в Україні з 1999 року 14 жовтня офіційно відзначають День козацтва.

День Покрови – одне зі знаменних християнських свят. Існує легенда, чому так повелось.

Розповідають, що коли у десятому столітті на Візантію напали сарацини і намагались захопити Царгород, захисники міста у відповідь на свої молитви побачили Пресвяту Богородицю, що зняла з голови покрову і розпростерла над ними. Загарбники відступили. Царгород вистояв. З тих часів Пресвяту Богородицю шанують, люблять і звеличують.

З нагоди свята – Дня захисника України 15.10.2019 року у групі №19 за професією «Оператор комп’ютерного набору, Адміністратор» та групі №09 за професією «Агент з постачання, Оператор комп’ютерного набору» було проведено класну годину, на яку був запрошений Сеньків Андрій – солдат 74 окремого розвідувального батальйону.

Сеньків Андрій – випускник нашого училища. Він навчався в 2017-2019 році за професією: «Оператор комп’ютерного набору, Адміністратор». 08 лютого він отримав диплом кваліфікованого робітника, а вже в кінці лютого Андрій підписав контракт зі Збройними Силами України.

На даний час Сеньків Андрій проходить військову службу в Збройних Силах України за контрактом.

В теплій дружній обстановці було проведено бесіду з учнями груп про нелегкі будні солдатської служби. Андрій розповів, як він потрапив на службу, як проходять солдатські будні і що дуже важлива підтримка кожного військовослужбовця.

          Учні залишилися під приємним враженням від спілкування з нашим гостем, адже познайомилися із солдатом, який оберігає наш з вами спокій, без перебільшення він один з тих героїв, які служать своїй державі і народу, що завжди знаходяться на вістрі подій і захищають правопорядок у найкритичніших ситуаціях.

          Як добре, що ми живемо в миролюбній державі, але мир треба не тільки берегти, а і вміти захищати.

День захисника України — це свято сивих ветеранів і військовослужбовців усіх поколінь, це свято нинішніх військових і тих, що прийдуть за ними, це свято тих жінок, які чекали своїх рідних з армії або ділили з ними нелегку військову долю. Отже, День захисників України — всенародне свято.

Виховний захід сприяв підняттю патриотичного духу і на прикінці було вшановано пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Майстер виробничого навчання:    Бурдейна Любов Михайлівна

Опубліковано у Виховна діяльність, загальній категорії, Новини. Додати до закладок постійне посилання.