Тридцять п’ята річниця Чорнобильської катастрофи

Цьогоріч, 26-го квітня, минає 35 років, як на 4-му енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції сталася катастрофа планетарного масштабу, яка є найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. Відлуння цієї трагедії відчувається і зараз, а значить ми маємо гідно вшанувати тих, хто поклав своє життя або віддав своє здоров’я за те, щоб ми сьогодні могли спокійно жити і розбудовувати нашу власну державу.

З цієї нагоди, 26 квітня пройшла онлайн класна година зі здобувачами освіти групі №19 за професією: «Оператор комп’ютерного набору. Адміністратор», яку організувала та провела майстер виробничого навчання Бурдейна Любов Михайлівна. Вона розповіла здобувачам освіти, що день Чорнобильської трагедії назавжди змінив історію Чорнобильської АЕС. День, який сколихнув увесь світ та змінив ставлення до використання мирного атома. День, який змінив долі сотень тисяч людей.

26 квітня 1986 року – день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. На 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду. За числом потерпілих від аварії Україна займає перше місце серед колишніх республік Радянського Союзу.

«Чорнобиль» – слово, яке у кожного українця викликає сильні емоції. Над подоланням наслідків Чорнобильської катастрофи зараз працюють понад 40 країн світу, які надають підтримку у ліквідації наслідків аварії та забезпеченні сталого розвитку і майбутнього територій, що зазнали радіаційного ураження внаслідок аварії. За ці десятки років ситуація навколо Чорнобильської станції та у зоні відчуження суттєво змінилася на краще, але багато питань ще не вирішено.

Здобувачи освіти з великим інтересом та увагою прослухали інформацію про чорнобильську катастрофу та її наслідки.

Які висновки має зробити людство із чорнобильської трагедії? Перш за все, це – відповідальність, адже «мирний атом» виявився вже й не таким «мирним» і безпечним, а, значить, має бути підконтрольний людині із усіма можливими наслідками, і бути технологічно прогнозованим..

Настав час думати не тільки про себе, але і про тих, хто тільки-но народжується. Повернемо віру у власні сили і перестанемо бути постраждалим. Ми Нація, яка здатна вирішити всі наші проблеми.

Дякуємо за подвиг, і вічна пам`ять героям, що віддали своє життя у боротьбі з цією техногенною катастрофою!

І пам`ятаймо, що людське життя – безцінне, і будь-які експерименти та наукові впровадження перш за все мають бути безпечними для людства, для нашого майбутнього, для життя на планеті Земля.

Майстер виробничого навчання:                       ЛЮБОВ Бурдейна

Опубліковано у Виховна діяльність, загальній категорії, Навчально-виробнича діяльність, Новини. Додати до закладок постійне посилання.