Тиждень права у Державному навчальному закладі Запорізьке вище професійне училище

10 грудня 1948 року у Парижі на 183 пленарному засіданні Генеральної асамблеї ООН була прийнята Загальна декларація прав людини.

Двома роками пізніше, 4 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН було засновано Міжнародний день прав людини та оголошено його святкування 10 грудня. В цей день проводиться пленарне засідання ООН на якому відзначають тих, хто зробив вагомий внесок у захист людських прав і свобод.

21 травня 2008 року, враховуючи міжнародний досвід, Координаційна рада молодих юристів України при Міністерстві юстиції України – дорадчий орган Міністерства юстиції України – ініціювала загальноукраїнський форум «Тиждень права» як національну традицію, що офіційно закріплено в Указі Президента України від 08 грудня 2008  року № 1149/2008 «Про Всеукраїнський тиждень права».

Так, враховуючи важливе значення правової освіти у розбудові України як правової держави, вихованні у громадян поваги до закону і прав людини започатковано проведення Всеукраїнського тижня права щороку в тиждень, що включає 10 грудня – День прав людини.

     Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 липня 2019 року №568-р затверджено План заходів з проведення у 2019 році Всеукраїнського тижня права, з 09 по 13 грудня 2019 року.

  В рамках проведення Всеукраїнського тижня права в училищі  відбувається багато зустрічей, навчання, лекцій, бесід,тренінгів надається безоплатна правова допомога з питань реалізації захисту прав людини, в тому числі молоді.

 Вище зазначені заходи  проведені з метою реалізації конституційних прав молодих громадян –здобувачів освіти  нашого учбового закладу, щодо знання своїх прав та обов’язків та підвищення рівня правової інформованості населення з питань прав людини.

  Здобувачі освіти прийняли участь в яскравій виставці плакатів на правову тематику.

09 грудня відбулась зустріч з  Еллою Уфімцевою, представником- міждународної  благодійної організаціії  АСЕТ, яка займається профілактикою ВІЧ- інфекції в світі. Інформаційно-  просвітницький відео-тренінг з профілактики ВІЧ/Спід  на тему: «Обери життя».-  Після перегляду фільму учні взяли активну участь в обговоренні даної теми. Окрім того, в ході тренінгу здобувачі освіти дізналися про право на безоплатну правову допомогу.

  09 грудня  у нас в гостях був Віталій Салтан -головний спеціаліст відділу по Вознесенівському району служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради. Лекція на тему: «Профілактика правопорушень серед неповнолітніх». Учасників зустрічі  було поінформовано про економічні, соціальні і культурні права і свободи людини і громадянина, висвітлено специфіку державного захисту прав і свобод людини в Україні 5829

 10 грудня  до нас завітала Олена Лобунець -підлітковий лікар Обласного Запорізького кліничного диспансеру. Лекція на тему: «Ранне виявлення наркопатології».

11 грудня відбулась зустріч з Денисом Тарасовим -Президентом Громадської організації «Запорізька правозахисна ліга «Універсал»,членом Координаційної ради питань запобігання наркоторгівлі  та наркозалежності у Запорізькій області.

  Також на зустрічі був присутнім Олександр Курінний -Голова Громадської організації  Всеукраїнська співдружність «Пошук зниклих дітей», співкоординатор проекту «Бошки стоп» у Запоріжжі.

12 грудня до нас завітали представники Управління патрульної поліції в Запорізькій області Департаменту патрульної поліції. Лейтенанти: Оксана Хайруліна , Ганна Богала , Ганна Березкіна. Тема: «Протидія торгівлі людьми»

  Здобувачів освіти нашого учбового закладу було ознайомлено   з поняттям права людини, практичним використанням правових знань з метою реалізації і захисту своїх прав, свобод та законних інтересів.

13г рудня до нас завітав Кирил Чернишов- представник міждународної  благодійної організаціії  АСЕТ.Тема лекції: «Булінг»

   Подібні заходи підвищують зацікавленість здобувачів освіти у вивченні правознавства, розширюють правові знання молоді, формують уміння співвідносити норми моралі та права, застосовувати правові знання в повсякденному житті.

Викладач ДНЗ «ЗВПУ» Олена Єрьоменко

Опубліковано у Виховна діяльність, загальній категорії, Новини, Соціально-педагогічна діяльність. Додати до закладок постійне посилання.