Праця неповнолітніх і закон

 Сайти по працевлаштуванню досить часто пропонують вакансії для неповнолітніх. Психологи вважають, що батькам не треба стримувати трудовий порив свого чада. Нинішня економічна ситуація така, що дітям не лише можна, але і бажано пробувати свої сили на ринку праці ще до закінчення школи. Батькам не варто пускати на самоплив процес першого працевлаштування. Вони повинні пояснити своїй дитині його права і прослідкувати, щоб він не наробив помилок.

 Вітчизняне законодавство забороняє використовувати  дитячу працю при таких видах робіт, які можуть завдати шкоди здоров’ю, моральності або безпеці  дитини. Працівникам, яким ще не виповнилося 18 років, заборонено працювати вночі, наднормово, у вихідні дні. Підлітки не можуть працювати під землею  і переносити тяжкість, яка перевищує встановлені законом норми.

 Згідно з Кодексом законів про працю України, неповнолітні особи (до 18 років) в трудових правовідносинах прирівнюються в правах до повнолітніх, а у сфері охорони праці, робочого часу, відпусток і інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством.

За загальним правилом не допускається прийняття на роботу осіб молодше 16 років. Але “у виняткових випадках”, тобто фактично в усіх, з відома батьків або опікунів можуть бути прийняті на роботу особи, що досягли 15 років, а для виконання легкої роботи у вільний від навчання час – учні, що досягли 14 років. Обов’язковими умовами прийому на роботу є згода батьків (до 15 років включно), а також укладення письмового трудового договору і попередній медичний огляд. Такий огляд неповнолітньому доведеться проходити щорічно до 21 року (хоча фактично це зазвичай не робиться). Для того, щоб бути спокійним за “трудові” канікули своєї дитини, батькам треба заздалегідь подивитися на те, в яких умовах він працюватиме, підкаже, про що саме він повинен розпитати працедавця. Трудові стосунки підлітка і працедавця вистачає жорстко контролюють наші закони. Кожен керівник підприємства повинен вести окремий облік своїх неповнолітніх співробітників, з точною вказівкою дат їх народження.

 Відповідно до статті 51 КЗоТ, підліткам належить працювати менше, ніж дорослим. Діти у віці до 15 років не мають бути зайняті більше 24 робочих годин в тиждень. Працівники у віці 16-18 років не можуть бути зайняті більше, ніж 36 годин в тиждень.

 Вимагати від підлітка зробити за короткий робочий день той об’єм роботи, який на підприємстві належить виконувати за повний робочий день, працедавець не має права.

          Страховий експерт з охорони праці – Сафонова Н.І.

          Інженер з охорони праці училища – Шепеляковська І.В.

Опубліковано у загальній категорії. Додати до закладок постійне посилання.