Зі святом католицького Різдва або (Католицьке Різдво – Різдво західного обряду)

Україна четвертий рік поспіль відзначає 25 грудня як офіційне свято – Різдво за григоріанським календарем. Свято у цей день відзначають в Україні приблизно 11 тисяч релігійних католицьких і протестантських громад.

22 грудня здобувачі освіти груп 01 «Лицювальник-плиточник. Муляр.» та о5 «Муляр» дізнались про традиції святкування католицького Різдва, різдвяні символи та страви.

Католицьке Різдво — це особливе релігійне свято, що наповнює людські серця теплом і милосердям. Воно відзначається 25 грудня в багатьох країнах світу на честь народження Божого Сина. Це найбільше свято в католицькому світі, воно припадає на найдовшу в році ніч, коли, за віруваннями християн західного обряду, і народився Ісус Христос у Вифлиємі. В Західній Україні католицьке Різдво часто називають як «польським» Різдвом, так як в часи, коли Галичина була у складі Польщі, 25 грудня Різдво відзначалося в основному поляками.  

Головна прикраса свята — це вбрана смерека або ялинка, яку ставлять у своїх будинках віруючі. 

В цей день відбуваються три богослужіння:

• Перше символізує єдність Отця і Сина і відбувається опівночі.

• Друге проводиться під час появи на світ нового життя з утроби матері і відбувається на світанку.

• Третє доносить символ народження Ісуса Христа в серця всіх віруючих, відбувається вдень.

Ніяке інше свято не здатне настільки об’єднати людей, як Різдво Христове. Споконвіку цей день прийнято зустрічати в колі сім’ї і близьких друзів. Усі християни світу святкують цей день, як одне з головних свят у році, тільки різняться дати святкування для православних християн і католиків. Різдвяні традиції передаються з покоління в покоління, несучи в собі весь сенс всеосяжної любові Христової.

Привітання на католицьке Різдво мають особливий сенс для кожного віруючого. Люди бажають один одному миру в домі, тепла, світла і добра. Вважається, що привітання, які прозвучали в це священне свято, обов’язково збудуться. Доброю традицією сьогодення є в цей день не забувати про одиноких, знедолених, малозабезпечених та всіх нужденних.

Отож, скористаймося нагодою сотворити добро.

Нехай це свято обдарує ваші будинки благодаттю і світом, а Господь ніколи  не перестане оберігати.

Майстер виробничого навчання                                        Чебикіна Аcя Устинівна

Опубліковано у загальній категорії, Новини. Додати до закладок постійне посилання.