ЗУПИНИМО БУЛІНГ РАЗОМ!

«Якщо ти байдужий до страждань інших, ти не заслуговуєш називатися людиною». (Сааді)

Булінг – це актуальна соціально-педагогічна та психологічна проблема сучасності.

З метою знайомства учнівської молоді Запорізького вищого професійного училища з поняттям булінгу, його сутнісними ознаками, основними причинами та формами прояву, 15 лютого 2019 року було запрошено заступника начальника відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Усенко Світлану Григорівну.

Учні мали змогу переглянути відеоролики та проаналізувати основні риси та механізми розвитку булінгу, розібратися в структурі булінгу та висвітлити наслідки для всіх учасників цього явища (для жертв булінгу, булерів, спостерігачів).

Усенко Світлана Григорівна ознайомила учнів з Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)» № 2657-VIII від 18.12.2018, який доповнено Статтею 173-4 «Булінг (цькування) учасника освітнього процессу».

За скоєне правопорушення батькам винних, відповідно до ст. 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення, доведеться сплатити від 850 до 1700 грн (50-100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян), а якщо скоєне вдруге або ж групою осіб – штраф сягатиме до 3400 грн (100-200 неоподаткованих мінімумів), або ж від 40 до 60 годин виправних робіт.

Якщо правопорушення вчинене малолітніми або неповнолітніми особами віком від 14 до 16 років, їхніх батьків або опікунів каратимуть штрафом до 1700 грн або громадськими роботами на строк до 40 годин.

Соціальний педагог Сєргєєва Олена Анатоліївна надала рекомендації учням щодо уникнення булінгу. Рекомендувала підтримувати стосунки з усіма учасниками колективу, брати участь у спільних колективних заходах. А, якщо вже виникають проблеми у стосунках з однолітками або педагогами, звертатися за інформаціє щодо захисту до дорослих (соціального педагога, класного керівника, майстра виробничого навчання) та до компетентних органів, що мають захищати права людини.

Соціальний педагог Сєргєєва О.А.

Опубліковано у Виховна діяльність, загальній категорії, Новини, Соціально-педагогічна діяльність. Додати до закладок постійне посилання.