ДЕНЬ ПАМ ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОКОСТУ

27 січня у всьому світі відмічається День пам’яті жертв Голокосту. Дата 27 січня була обрана тому, що саме в цей день радянські війска визволили концтабір Освенцим, який знаходився на території Польщі. Верховна України прийняв 5 липня 2011 року постанову про відмічання щорічно цього дня в нашій державі.

     28.01.2019 р. у гуртожитку нашого училища відбулась Година пам’яті: «Голокост – лихо століття».  Здобувачи освіти переглянули презентацію, присвячену дню пам`яті жерв Голодокосту.

     Голокост” у перекладі з давньогрецької означає “цілоспалення”, “знищення вогнем”, “жертвоприношення”. Ось на кадрах презентації концтабори: Освенцім, Собібор, Маутга́узен  та Бухенва́льд . Освенцім-Бжезінка, Аушвіц-Біркенау.

     Символом трагедії Голокосту та нацистських злочинів в Україні є Бабин Яр (м. Київ) – могила десятків тисяч євреїв, а також українських патріотів, військовополонених, циган та інших громадян. Свої “Бабині Яри” були практично в кожній з окупованих нацистами областей України. Масові розстріли були далеко не єдиним методом знищення радянських євреїв. Уже в перші тижні війни людей заживо спалювали у Галичині й інших областях Західної України.

     Присутні пересвідчились, що доки жива людська пам’ять, трагедію Голокосту слід згадувати із соромом і жахом. Людство мусить не забувати про мільйони ні в чому неповинних євреїв і представників інших меншин, про чоловіків, жінок і дітей, яких було знищено варварськими методами, і віддавати їм належну шану.

     В ті часи понад півтора мільйона українських євреїв було знищено нацистами . Було втрачено сотні єврейських громад, які упродовж століть збагачували національне життя України. Нікому не може бути дозволено применшувати  кількість жертв Голокосту.

     Пройдуть роки, але ніколи не забудуться криваві злочини нацистського «нового порядку»: страхіття гітлерівських концтаборів, масових розстрілів, душогубок, убивств.

    Мир і злагода — це головне, що нам потрібно сьогодні. Пам’ятаючи про трагедію минулої війни, ми з надією дивимося в майбутнє і віримо в нашу державу.

     Ми маємо зробити все, щоб молодь знала, пам’ятала ці страшні сторінки людства, щоб діти ніколи не стали жертвами, катами чи байдужими спостерігачами .

Захід підготувала і провела бібліотекар Білогорохова Галина Федорівна

Опубліковано у Виховна діяльність, загальній категорії, Новини. Додати до закладок постійне посилання.