Всесвітній день водно – болотних угідь

2 лютого, в день заснування Конвенції про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовище існування водоплавних птахів у 1971 році в м. Рамсар (Іран), відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь.

З нагоди цієї дати, 27 січня 2021 року, майстри виробничого навчання Бурдейна Любов Михайлівна та Кривко Ніна Петрівна провели виховний захід «Всесвітній день водно – болотних угідь» зі здобувачами освіти в групах  №19 за професією «Оператор комп’ютерного набору. Адміністратор» та №08  за професією «Агент з постачання. Оператор комп’ютерного набору»

 Водно-болотні угіддя – райони боліт, фенів, торф’яних угідь або водойм – природних або штучних, постійних чи тимчасових, стоячих або проточних, прісних, солонуватих або солоних, включаючи морські акваторії, глибина яких під час відпливу не перевищує шести метрів, а водоплавними вважають птахів, що екологічно пов’язані з водно-болотними угіддями.

Це свято, яке у всесвітньому масштабі відмічається з 1997 року, покликане привернути увагу громадськості та урядів різних країн до цінності водно-болотних угідь для підтримки існування життя на нашій планеті.

Крім того, водно-болотні угіддя використовуються для виробництва продуктів харчування рослинного та тваринного походження, від яких залежить добробут щонайменше одного мільярда людей у всьому світі.

У серпні 2019 року відразу 11 водно-болотних угідь (ВБУ) на території України отримали статус Рамсарських і тому визнані територіями міжнародного значення. Новий статус отримали такі угіддя: Атак-Боржавське, Долина нарцисів, Печера «Дружба», Чорне багно, Урочище Озірний-Бребенескул (Закарпатська обл.), Бурштинське водосховище та ріка Дністер, витоки ріки Прут, витоки ріки Погорілець (Івано-Франківська обл.), Верхове болото «Надсяння» (Львівська обл.) та Лядова-Мурафа (Вінницька обл.).

Здобувачі освіти дуже уважно прослухали інформацію та зробили певні висновки, що реалізація на практиці пріоритетів в напрямку збереження водно-болотних угідь можлива лише за умови об’єднання зусиль усіх державних та недержавних установ та організацій, всього населення країни.  

Здобувачі освіти були приємно здивовані тим, що в нашій країні вперше в світі на законодавчому рівні встановлені правові норми охорони і сталого використання торфовищ.

Майстер в\н                   Бурдейна Любов Михайлівна;

Майстер в\н                   Кривко Ніна Петрівна

Опубліковано у Виховна діяльність, загальній категорії, Новини. Додати до закладок постійне посилання.