Витязь молодої української поезії

В цьому році виповнилося б 85 років Василю Симоненку. Сонячне, палахкотливе ім’я цього поета, доки й світу, пламенітиме до нових і нових поколінь пульсуючим, тривожно – радісним, бунтівливим сяйвом непотьмареної правди, не ганебної духовності. Сила віршів , його творчості в безмежній щирості та правдивості. Поет був сповнений жаги до життя , гостро відчував фальш у житті, боровся з моральним занепадом, бездуховністю. В гуртожитку ДНЗ 2Запорізьке ВПУ» відбувся літературний вечір. Учні прочитали улюблені твори поета : «Україно! П’ю твої зіниці» – Шведова Анастасія 11 група, «Лебеді материнства» – Латиш Ангеліна 11 група, «Ти знаєш, що ти людина» – Максюта Ангеліна 11 група. Красу і щирість почуттів передано в інтимній ліриці, яку  прослухали «Для кохання в нас часу мало» Чучко Кристина 11 група, «Ти не можеш мене покарати» Бакшина Ліза 16 група, « Я і в думці обняти тебе не посмію» Григоренко Антон 11 група.

Своєрідним доповненням є вірш « Кривда» що має підзаголовок «Новела» . Його прочитала вихователь – Пашкевич Наталія Михайлівна. Прослухали чудову пісню «Виростеш ти сину» у виконанні вихователя та художнього керівника.

Поезія безсмертного Василя Андрійовича живе, його думки перевертають душу, примушують замислитись над такими простими, але й таким складним питанням:

                 Ти знаєш, що ти – людина?

                 Ти знаєш про це чи ні?

                 Усмішка твоя – єдина,

                 Мука твоя – єдина,

                 Очі твої одні.

Поет твердо вірить,  у невмирущість українського народу.

        Народ мій є! народ мій завжди буде!

        Ніхто не перекреслить мій народ.

Його твори примушують замислитись над загальнолюдськими проблемами : що таке добро і зло, у чому сенс життя, як має жити людина, чи гідна вона свого імені :

         І хочеться так любить,

         Щоб навіть каміння байдуже

         Захотіло ожити

         І жить!   

Дуже несправедливо, що життя поета обірвалося так рано, але живе його поезія, і сподіваюсь, що ще  не одне покоління відкриє для себе чудову поезію Василя Симоненка, і поет житиме в наших серцях.

                                                                     Підготувала літературний вечір вихователь гуртожитку

                                                                       ДНЗ «ЗВПУ» –  Наталя ПАШКЕВИЧ

Опубліковано у Виховна діяльність, загальній категорії, Новини. Додати до закладок постійне посилання.