Будь помітним на дорозі, щоб не стати жертвою

Безпека – головний принцип, який обов’язково повинен дотримуватися при дорожньому русі. При цьому він обов’язковий не лише для водіїв автотранспортних засобів, але і для пішоходів, велосипедистів. Згідно з офіційною статистикою наїзд на пішохода – найбільш поширений вид ДТП. Такі ДТП відбуваються переважно в темний час доби.

Саме цій проблемі була присвячена виховна година з теми «Будь помітним на дорозі», яку провела майстер виробничого навчання Чебикіна Ася Устинівна для здобувачів освіти групи 05 «Муляр».  Захід відбувся 19 травня 2021 року.

Світловідбивачі на одязі вкрай необхідні для безпеки пішоходів, особливо в осінньо-зимовий період, коли на вулиці швидко вечоріє, і учасники дорожнього руху стають практично невидимими в сутінках.

Світловідбивачем називають невеличкий брелок, смужку тканини, стікер або пластиковий виріб, який носиться, як аксесуар (брелок, значок) або стає елементом одягу (нашивання світловідбивної тканини). Також популярні світловідбивні аксесуари для велосипедистів, велосипедів і гужового транспорту – це катафоти, світловідбивні стікери для велосипеду і шолому, сигнальні жилети і спеціальний одяг.

Світловідбивач повертає світло від фар авто назад до водія, тому водій побачить пішохода із світловідбивачем за 150-300 метрів. Цього цілком достатньо, щоб зреагувати відповідним чином і уникнути небезпечної ситуації. Для порівняння: пішохода, вдягнутого в темний одяг, водій побачить лише за 10 метрів, при чому, водію потрібно близько двох секунд, щоб почати виконання маневру.

Як і куди чіпляти світловідбивачі? Прикріплювати цей аксесуар можна по-різному: на застібку блискавки, прив’язувати мотузкою до ременя або приколювати шпилькою до куртки. Головне, щоб світловідбивач вільно “бовтався”. Треба відзначити, що всі флікери дуже легко кріпляться на одяг, на коляску, рюкзачок, скейтборд, ролики.

Здобувачі освіти з усією відповідальністю поставилися до теми виховної години. Вони розуміють, що їх безпека – в їх руках. Діти брали активну участь в обговоренні цієї проблеми. Усі розуміють, що світловідбивач може врятувати наше життя.

      Шановні, здобувачі освіти перегляньте свою поведінку на дорозі, подбайте про власну безпеку. Вдягайтесь помітно. Будьте відповідальними пішоходами.

Не забувайте, що ваша помітність – це ваша відповідальність.

       Майстер виробничого навчання                                        Чебикіна А.У.

Опубліковано у Виховна діяльність, загальній категорії, Навчально-виробнича діяльність, Новини. Додати до закладок постійне посилання.