Як «козачата» зі своїм «отаманом» на Січ ходили.

Вересневе сонечко досі спекотне: безжально жалить, спонукає скоріше дістатися якогось укриття. А наші «козачата», здобувачі освіти ДНЗ «Запорізьке вище професійне училище» за професією «Живописець. Флорист», разом зі своїм «отаманом», Прокоф’євим Євгеном Олександровичем навпаки, подалися на Хортицю, черпати натхнення з витоків Запорізької Січі!

Хортиця овіяна багатьма легендами та історичними фактами, а ті, хто попри спеку зважився в цей день доторкнулися до її чар, не просто допитливі підлітки. Вони – художники-початківці, що можуть самі перевтілюватися у різні образи, перетворювати реальність навкруги себе! Саме такому сприйняттю оточуючого світу юних творців навчає майстер живописної справи, член Спілки Художників України, Євген Прокоф’єв. Скільки талантів відкрито, скільки яскравих особистостей надихнув та направив на професійний шлях талановитий педагог, скільки особистого досвіду та натхнення потрібно було вкласти у юну творчу натуру.

Ось і цього разу, запросивши своїх вихованців на пленер на острів Хортиця, викладач вчив звертати увагу на деталі, прості, але цікаві дрібнички. Звичайно, зручніше та звичніше проводити уроки в просторих майстернях училища. Але значно цікавіше поринути у минуле, відчути дух пращурів, могутню силу козаків-характерників. Тільки там, вдихаючи пахощі степових трав в колисці Української державності, подумки можна зануритися у сиву давнину.

Художники відпочивають з олівцем в руках, тому на шляху до козацького стану було декілька зупинок, під час яких здобувачі освіти робили нариси: величний Дніпрогес, оманливий Дніпро, вікові дерева, пожовклі осінні трави… А поруч викладач, який завжди підкаже, направить думки у творче русло. Як не скористатися таким моментом?

Біля козацької фортеці, юних дослідників радо зустріли справжнісінькі Запорізькі козаки. Ото було вражень! Юним митцям хотілося встигнути і сфотографуватися із колоритними красенями, і замалювати їх з натури. Під час цього пленеру на Хортиці народилося багато ідей щодо створення майбутніх живописних полотен.

Незабутній день добігав кінця. Та, не дивлячись на втому, усі були дуже щасливі та вдячні за можливість отримати важливий досвід особистих відчуттів та переживань від занурення в історичну атмосферу легендарної Хортиці.

Учасників цього незабутнього пленеру чекає робота над замальовками, над втіленням ідей в живописних полотнах: є над чим попрацювати у майстернях. Сподіваємось, відголоски цього незабутнього дня яскраво заграють під час майбутніх виставок, вернісажів!

Беззаперечно такі форми уроків надають набагато більше користі для формування образотворчого мислення юного живописця. Нехай щастить вам, юні митці! Натхнення, та творчої сили викладачам!

Голова методичної комісії
професій художнього напряму
Анжела ПРОКОФ’ЄВА
09.09.2020

Опубліковано у загальній категорії, Навчально-виробнича діяльність, Новини. Додати до закладок постійне посилання.