Українська мова – солов’їна мова

Любіть свою Батьківщину

І рідну мову так,

Як любив покійний

Тарас Шевченко.

Для його пам’яті

Це буде найкращою нагородою

І нерукотворним пам’ятником.

А.Р. Церетелі

Так склалося з давніх-давен, що кожна нація, кожна країна має свою державну мову. Але майже всі країни світу погодяться з тим, що українська мова – солов’їна мова. Вона найчарівніша, наймальовничіша як і українська Земля!

День української писемності та мови – державне свято, яке відзначається щороку в Україні 9 листопада.

День української писемності та мови – це свято на честь літописця Нестора. Його вважають послідовником видатних творців слов’янської писемності Мефодія і Кирила та називають його основоположником письмової української мови.

Великих українських письменників, таких як: Т. Шевченко, Л. Українка, Г. Сковорода, І. Котляревський та багатьох інших, можна назвати нащадками літописця Нестора. Завдяки їх творчості, нам відкривається шлях до невичерпних знань як української мови, так і самої української культури.

08 листопада 2022 року для здобувачів освіти групи 01/22 за професією «Монтажник гіпсокартонних конструкцій. Лицювальник-плиточник» державного навчального закладу «Запорізьке вище професійне училище» було проведено виховну годину, приурочену до Дня Української писемності та мови.

На превеликий жаль, виховна година проводилась онлайн, бо зараз наша країна, наша незламна та нескорена Україна переживає години негоди, випробувань і повсякчасної боротьби з агресором, окупантом, «старшим братом» (як вони себе називають), що мріє задушити нас в обіймах. Та ми є нащадками славетних українців, козаків, що з спілкувалися, прославляли та захищали свою рідну мову, культуру та землю, коли московіти ще навіть не мали своєї державності.

Для проведення виховної години класним керівником Надією Вікторівною Височиненко та майстром виробничого навчання В’ячеславом Юрійовичем Рубаном була підготовлена тематична презентація та невеличка гра «Асоціації». Здобувачі освіти групи 01/22 із задоволенням і азартом брали активну участь як у грі, так і в обговоренні теми виховного заходу.

В якості висновку заходу, усі учасники погодилися з тезою, що берегти та шанувати українську мову, писемність, культуру та нашу землю повинен кожен! Від нас залежить, щоб у вільній Україні розквітала наша рідна, незрівнянна, солов’їна мова.

Викладач ДНЗ «Запорізьке ВПУ» Надія ВИСОЧИНЕНКО,
майстер виробничого навчання В’ячеслав РУБАН

Опубліковано у загальній категорії. Додати до закладок постійне посилання.