До 100 річчя Соборності України!

День Соборності України є знаковою подією в історії національного державотворення. 22 січня 2019 року відзначається сторіччя підписання Акту об’єднання Української народної республіки і Західної української народної республіки у єдину самостійну, незалежну, соборну Україну.

Це свято символізує єдність українських земель. І хоча державі тоді не вдалося зберегти цілісність та незалежність, Акт злуки став реальним втіленням вікової мрії українців про свою суверенну державу, документом, що став найбільшим досягненням українських діячів, які показали всьому світу що Україна є, її народ живе і бореться за свою свободу і державну незалежність.

Здобувачі освіти Запорізького вищого професійного училища, з нагоди цієї дати, зібралися 23 січня 2019 року у гуртожитку училища, аби перегорнути сторінки історії свята Соборності України. На захід було запрошено фахівця з соціальної роботи Запорізького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Зенько Романа Юрійовича та вихователя гуртожитку Пашкевич Наталію Михайлівну.

Активними учасниками заходу були учні, які проживають у гуртожитку.

Заступник голови ради учнівського самоврядування, учениця групи № 08 Охматенко Ганна (професія «Агент з постачання. ОКН») підготувала презентацію «День Соборності України» та розповіла і про історію створення Української Народної Республіки (УНР) у січні 1918 року, і про створення Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР), на територіях, що входили до складу Австро-Угорської імперії.

Цікавою була розповідь про підготовку акту злуки та проголошення злуки 22 січня 1919 року, тобто першу річницю проголошення четвертого універсалу про повну незалежність України.

Член ради учнівського самоврядування, староста групи № 13 Білич Олена та заступник старости групи Гончар Таїсія (професія «Декоратор вітрин. Флорист») підготували відео тих історичних подій, та наголосили, що акт злуки став втіленням мрії українців про свою суверенну державу. Бо століттями розірваний український народ визволився з неволі – Наддніпрянщина вийшла з Російської, а Західна Україна – з Австро-Угорської імперій – і возз’єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.

Соціальний педагог Сєргєєва Олена Анатоліївна закликала юнаків та дівчат бути свідомими того, що лише в єдності дій та соборності душ можна досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України.

Зенько Роман Юрійович, підводячи підсумок зустрічі, наголосив, що територіальна цілісність нашої держави, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною і ми повинні плекати все те, що працює на ідею загальнонаціональної єдності, повсякчас пам’ятаючи про незліченні жертви покладені на вівтар незалежності, соборності, державності.

Протягом всієї зустрічі лунали вірші, які схвильовано декламували Охматенко Ганна, Білич Олена, Гончар Таїсія та соціальний педагог Олена Анатоліївна.

Родзинкою заходу була вікторина «Моя Україна», яку провела соціальний педагог, і переможцем якої став член ради учнівського самоврядування, учень групи №12 Дуплик Антон (професія «Маляр. Штукатур»).

Україно, соборна державо,
Сонценосна колиско моя,
Ще не вмерла й не вмре твоя слава,
Завойована в чесних боях!
Живи та міцній, Українська державо!
Вмирали у битвах мільйони бійців,
Щоб стяг синьо-жовтий піднявсь величаво
Й над Києвом стольним віки майорів!

Соціальний педагог Сєргєєва О.А.

Опубліковано у Виховна діяльність, загальній категорії, Новини, Соціально-педагогічна діяльність. Додати до закладок постійне посилання.