День Соборності України

Українська мрія – єдність, свобода і незалежність. День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря як велике державне свято – День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на велелюдному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки.

Ідея соборності бере свій початок від об’єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії. Протягом віків її практичним втіленням займались українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик. У Від часів роздробленості Київської Русі ідея Соборності стала однією з запорук збереження української державності та національного самоусвідомлення. Володимир Великий  іЯрослав Мудрий, Володимир Мономах і Ярослав Осмомисл, Роман Мстиславич і Данило Галицьки і Іван Виговський,  у різні часи і за різних історичних обставин намагалися втілювати цю ідею у життя

З нагоди цієї важливої історичної події  22 січня у нашому училищі відбувся виховній захід, на якому були присутні здобувачі освіти гр.13(«Декоратор вітрин. Адиіністратор»), гр.10 («Живописець. Флорист»- I курс), гр.15 («Живописець. Флорист»- I I курс), гр.04 («Маляр-штукатур. Лицювальник-плиточник»). Під час проведення заходу було показано презентацію «Свято Незалежності України», лунали українські пісні та вірші про прагнення українського народу до незалежності, самостійності, свободи. А про історичні події, пов’язані з виникненням свята було показано документальний фільм.

Наприкінці заходу здобувачі освіти висловили думку, що століття трагічних і героїчних подій, пережити які допомогли невмируща воля до свободи та віра в краще майбуття, не були даремними.

Соборність не обмежується лише ідеєю збирання етнічних земель у рамках національної держави, а передбачає також духовну консолідацію всього населення країни, єдність усіх її громадян, незалежно від їхньої національності.

Таке важливе історичне свято не обмежується проведенням одного виховного заходу. У гуртожитку нашого училища також був відбулась виховна година «День Незалежності України». Було створено дерево, на яке всі присутні по черзі зав`язували блакитні та жовті стрічки и кожен висловлював свої побажання Україні.

Заходи підготувала і провела бібліотекар Білогорохова Галина Федорівна

Опубліковано у загальній категорії. Додати до закладок постійне посилання.