Виховна година до 300-річчя Григорія Сковороди

30 листопада – класний керівник Житницька Ганна та майстер виробничого навчання – Олександр Коноваленко, провели класну годину присвячену святкуванню дня народження Григорія Сковороди.

Великий український філософ, просвітитель-гуманіст,  поет, педагог Григорій Савич Сковорода народився 3 грудня 1722 року  на Полтавщині в козачому селі Чорнухи, колишнього Лубенського полку (нині Лохвицький район). Батьки Г. Сковороди належали до малоземельних селян-козаків. На майбутнього філософа незабутнє враження справили чудові рідні краєвиди, народні звичаї і традиції, пісні й думи лірників.

Свої філософські трактати і діалоги писав сумішшю церковнослов’янської, української та російської мов, байки – руською книжною мовою, пісні – українською. За життя не надрукував жодного твору. Рішучий поворот, який у розумінні теології і філософії здійснив Сковорода, полягав у відмові від традиційних претензій філософів на створення загальної  картини світу, в зосередженні філософської думки навколо питання, що таке щастя і чи може його досягти кожен.

У своїх презентаціях діти торкнулися дуже болючої теми – розгромлений музей Г.Сковороди.

6 травня 2022 р. російські окупанти  обстріляли село Сковородинівка, де  знаходився музей Г.Сковороди.

Знищена будівля 18 сторіччя,  ії доведеться відновлювати повністю. Найцінніші експонати колекції вдалося врятувати, їх перемістили заздалегідь в безпечне  місце.

Знищення музею Сковороди  – це свідома ідеологічна акція.

Україна переможе і відбудує все, що знищили  рашисти. Нові покоління українців будуть приходити до музею, щоб пізнавати ідеї мудрості , душевної краси великого  УКРАЇНЦЯ .

Класний керівник          Житницька Ганна

Майстер виробничого навчання       Олександр Коноваленко

Опубліковано у загальній категорії. Додати до закладок постійне посилання.