Українська Повстанська Армія

9 жовтня в ДНЗ «Запорізьке вище професійне училище» в групі 01/24 «Монтажник ГКК. Лицювальник-плиточник» пройшла виховна година присвячена вшануванню пам’яті героїв Української Повстанської Армії.

Класним керівником Височиненко Надією Вікторівною та майстром в/н Рубаном В’ячеславом Юрійовичем була підготувала інформація в виді презентації та відео про історію виникнення УПА.

Українська Повстанська Армія – військово-політичне формування українського визвольного руху. Днем створення УПА вважається 14 жовтня 1942 року, оскільки саме тоді сформували перший підрозділ у місті Сарни, що на Рівненщині.

Діяльність повстанців була спрямована на боротьбу за створення вільної та незалежної Української держави. Тому УПА розгортала збройні наступи на усі країни, які намагалися завадити її планам, зокрема на Німеччину та СРСР. Після того, коли нацисти окупували українські території, повстанці вели активну боротьбу з гітлерівцями. Водночас УПА вороже ставилася і до СРСР, через яку українці зазнавали депортацій, репресій і голодів.

Згідно з Інститутом національної пам’яті, у лавах повстанців було понад 100 тисяч осіб, а через підтримку УПА постраждало щонайменше 500 тисяч людей.

По завершенню виховного заходу всі учні вшанували загиблих героїв хвилиною мовчання.

Кл. керівник:                         Надія ВИСОЧИНЕНКО

Майстер в/н:                          В’ячеслав РУБАН

Опубліковано у загальній категорії. Додати до закладок постійне посилання.